Välkommen till Lysmasken samfällighetsförening!
Välkommen till Lysmasken samfällighetsförening!
Välkommen till Lysmasken samfällighetsförening!
Vi hoppas att ni kommer att trivas i vårt radhusområde. Vi vill med dessa rader informera om hur vår samfällighet fungerar.
För allas trivsel lägger vi stor vikt vid att visa hänsyn till varandra. Vi alla hjälper till med att hålla snyggt och underhålla gemensamma områden och anläggningar, och vi respekterar föreningens regler och riktlinjer.
Lysmasken samfällighetsförening
Samfälligheten Lysmasken omfattar 98 fastigheter och en gemensamhetsanläggning. Gemensamhetsanläggning kallas det som ägs gemensamt av alla som äger en fastighet i samfälligheten. Gemensamhetsanläggningen består av garage, parkeringsområden, vägar, vägbelysning, belysning på förråden, fibernät för bredband och TV, dagvatten-, vatten- och avloppsledningar, sopskåp, grönområden och lekplatser samt laddboxar för elbilar. Gemensamhetsanläggningen förvaltas av Lysmaskens samfällighetsförening, med styrelsen som ansvarig för den löpande förvaltningen. Alla som äger en fastighet i samfälligheten är automatiskt medlem i föreningen. Varje fastighet räknas som en (1) medlem oavsett storlek och antal boende på och delägare till fastigheten. Samfälligheten är indelad i sex områden:
Område 1, Enbacken 7-33, 71-77
Område 2, Enbacken 35-69
Område 3, Långkärrsvägen 1-45
Område 4, Sollentunavägen 2-28, 36-40
Område 5, Rösvägen 2-38 och Sollentunavägen 30-34.
Område 6, samfällighetens stora lekplats och bollplan.
Inom varje område, undantaget område 6, finns ett grändombud. Uppdraget som grändombud cirkulerar mellan boende i området.
Förslag till förbättringar och synpunkter om skötseln av samfälligheten kan framföras till styrelsen eller grändombuden. Medlemmar har även möjlighet att lämna in motioner för behandling på stämman. Ordinarie föreningsstämma hålls i oktober varje år och motioner till stämman ska vara skriftliga och styrelsen tillhanda senast den 31 augusti. Lättaste sättet att nå styrelsen är med e-post till:
Styrelsen
Styrelsen väljs på föreningsstämman som hålls i oktober varje år. Vi strävar efter att så långt som möjligt ha varje område representerat i styrelsen och att en kontinuerlig rotation av styrelseledamöterna sker.
Samfällighetsavgift
För varje fastighet betalas en årlig avgift till samfällighetsföreningen. Tillsammans med samfällighetsavgiften faktureras även eventuell förbrukad el för laddning av elbil samt förbrukad el för motorvärmaruttag i garagen. Notera att bredband inte ingår i samfällighetsavgiften.
Samfällighetsavgiften faktureras vid tre gånger per år (mars, juli och november) och fakturan skickas via Kivra eller som e-post till den mailadress fastighetsägaren meddelat styrelsen. Endast en (1) mailadress per fastighet kan användas för detta ändamål. Fastighetsägare som inte har möjlighet att använda e-post ombeds kontakta styrelsen för alternativ lösning. En gång per år faktureras även egen förbrukning av el vid garageplatsen (ej elbilsladdning).
Samfällighetsavgiften används till underhåll av gemensamhetsanläggningen, snöröjning, el, försäkringar, fibernät etc. Samfällighetsföreningens budget och avgift fastställs på föreningsstämman.
Information från styrelsen
Styrelsens främsta informationskanaler är e-post och föreningens hemsida, https://www.lysmasken.nu . Den som meddelat styrelsen att den inte har e-post får information i sin brevlåda. Tre gånger per år skickas informationsbladet Lysmasksinfo ut med aktuell information från styrelsen.
I Lysmasksinfo finns även kontaktuppgifter till styrelsen och grändombuden.
Föreningens hemsida: www.lysmasken.nu
Grändombud
Inom varje område (utom område 6) finns ett grändombud. Grändombuden organiserar medlemmarnas arbetsinsatser vid de gemensamma städdagarna och kan ibland vara styrelsen behjälplig vid visst underhåll. Grändombuden har nyckel till föreningens gemensamma förråd i garaget på Långkärrsvägen.
Vår-, sommar- och höststädning
Vi har gemensamma städdagar på våren (~april), sommaren (~slutet juni) och hösten (~oktober). Datum för städdagarna meddelas via e-post, på hemsidan och i Lysmasksinfo. Grändombuden leder arbetet på städdagarna i sina respektive områden, informerar om vad som ska göras och fördelar arbetsuppgifterna. Om man har förhinder att delta på städdagen går det bra att göra sin insats före städdagen enligt överenskommelse med grändombudet.
Alla boende i samfälligheten ska se till att häckar och buskar som angränsar till trottoar, gång- och/eller cykelbana hålls i trim både på höjden och bredden, oavsett om det är privat eller samfällighetens häck/buske. För hörntomter rekommenderas att, inom en triangel med sidorna ca 2,5 - 10 meter, växtlighetens höjd inte ska överstiga 80 cm.
Gemensam materiel
Samfällighetsföreningen äger trädgårdsredskap, stegar, bygg- och målarställning mm. som medlemmar kan låna, och som används på de gemensamma städdagarna. Redskapen finns i föreningens förråd i ett garage på Långkärrsvägen. Nyckel till förrådet finns hos grändombuden och styrelseledamöterna.
Föreningen äger även en 8-metersstege som kan användas för att komma upp på taket av tvåplanshusen. Stegen bokas via styrelsen.
Sophantering
Hushållssopor: Läggs i sopskåpen vid parkeringarna. Tömning sker 2 ggr/vecka av Verdis. Avgiften för sophämtning faktureras av Verdis direkt till varje fastighetsägare. Som nybliven fastighetsägare ska du själv informera Verdis, uppge då adress och att ni bor i Lysmaskens samfällighetsförening i Täby.
Matavfall: Speciella kärl för matavfall finns vid sopskåpen. Där finns även papperspåsar för att samla matavfallet i. Mer information om matavfallsinsamling finns på Täby kommuns hemsida.
Tidningsinsamling: Behållare för returpapper finns vid garagen på Långkärrsvägen, Sollentunavägen och Rösvägen. Behållarna töms regelbundet och insamlingen samordnas av samfällighetsföreningen.
Notera att endast papper (tidningar, reklamblad o.d.) får läggas i behållarna. Kartonger, papperspåsar och kuvert får inte slängas i returpappersbehållarna.
Papp- och plastförpackningar, glas, textilier mm: Hämtning ingår inte i vårt sophämtningsavtal. Hänvisar till av kommunen anvisade platser.
Röda miljöboxen: Hämtning av Röda Miljöboxen ingår inte i vårt sophämtningsavtal.
Vitvaror och ”stor elektronik” (kyl, spis, TV o.d.): Hämtning ingår ej i vårt sophämtningsavtal men kan hämtas efter beställning mot avgift. Beställning görs enligt info på Verdis hemsida. Säkerställ att beställningen gått fram och att ni fått datum för hämtning. Sätt ut materialet dagen innan hämtning och märk med ditt namn och dag för avhämtning.
Den som ställt ut grovsopor för hämtning av Verdis är ansvarig för soporna tills de är hämtade. Tänk på att grovsopor kan vara olämpliga ”leksaker” för nyfikna barn och andra.
Grovsopor (t.ex. möbler): Hämtning ingår inte i vårt sophämtningsavtal. Julgranar betraktas som grovsopor och hämtas alltså inte.
Trädgårdsavfall: Hämtning av trädgårdsavfall ingår inte i vårt sophämtningsavtal.
Avfall som inte hämtas enligt vårt sophämtningsavtal kan lämnas t.ex. på SÖRABs återvinningsstation vid Hagby, eller efter beställning och hämtas mot betalning av Verdis.
För öppettider och övrig information se www.sorab.se
Snöröjning och sandning
Samfällighetsföreningen ansvarar för snöröjning och sandning inom området, och utförs av kontrakterad entreprenör. Vid akut halka, som komplement till entreprenörens snö- och halkbekämpning, måste vi boende vara beredda att sanda själva. Sandningsschema för varje gränd och karta över aktuellt sandningsområde delas ut inför vintersäsongen. Kontakta materialförvaltaren (materialforvaltare@lysmasken.nu) om sand saknas i någon sandningslåda. Det är viktigt att sandningen sköts noggrant så vi minimerar risken att någon halkar och skadar sig. Den som inte kan sanda under ”sin” vecka byter med någon granne.
Belysning på eget förråd och radgarage
Lamporna som sitter på utsidan av förråden och radgaragen byts vid behov av materialförvaltaren. Lampor inne i radgaragen byts i samråd med materialförvaltaren. Meddela materialförvaltaren. (materialforvaltare@lysmasken.nu) om du ser en trasig lampa. Lamporna på förråden ska vara lättåtkomliga, inga växter eller andra arrangemang får täcka belysningen eller göra det svårt att byta ut lampan.
TV, bredband och IP-telefoni
De delar av fibernätet inom samfälligheten som ligger på gemensam mark ingår i gemensamhetsanläggningen och ägs därmed gemensamt av oss medlemmar och förvaltas av samfällighetsföreningen. De delar av fibernätet som ligger på vars och ens egen fastighet ägs och förvaltas av respektive fastighetsägare. Viktigt att känna till var fibern är dragen om grävarbeten ska göras, karta som visar fiberdragningen finns att få från styrelsen. För frågor om fibernätet, kontakta styrelsens vice ordförande (vice@lysmasken.nu ).
Telia Öppen fiber
Föreningen har sedan den 1 april, 2025 ett nytt avtal med Telia som numera ej innefattar något TV-paket utan enbart tillhandahållande av Telia Öppen Fiber, en tjänst där man som enskild fastighetsägare kan välja bland olika leverantörer av internetuppkoppling, TV-tjänster samt IP-telefoni.
Tidigare TV-boxar som tillhandahållits av Telia tillfaller fastighetsägaren, dvs. man behöver ej lämna tillbaka någon TV-box till Telia.
Vid fel på Bredband, TV eller IP telefoni
Följande procedur ska genomföras av fastighetsägaren vid fel på Bredband, TV eller IP-telefoni.
Gör felanmälan till din tjänsteleverantör.
Informera styrelsen om problemet samt erhållet ärendenummer.
Tjänsteleverantören felsöker och åtgärdar vid behov den egna tjänsteplattformen.
Vid behov vidarebefordrar tjänsteleverantören felanmälan till Telia Öppen Fiber, som då analyserar kundens anslutning. Om felet ligger i förbindelsen mellan Telias accesswitch och mediaomvandlaren hemma hos kunden måste kunden/fastighetsägaren ta kontakt med styrelsen som därefter kontaktar föreningens utsedda entreprenör för service och reparation av fibernätet.
Föreningens entreprenör gör sedan en felsökning och om felet har uppstått i föreningens del av fibernätet kommer felet att åtgärdas och bekostas av föreningen, men om felet har uppstått på fastighetsägarens tomt eller i fastigheten kommer kostnaden för felsökningen och åtgärdandet av felet att föras vidare till den enskilde fastighetsägaren.
Återkoppla till styrelsen när felet är avhjälpt
Föreningen har valt SLA 3 vilket innebär att felsökning påbörjas inom 3 arbetsdagar.
Föreningen tar ej ansvar för utrustning inom fastighet som inte är godkänd av Telia eller deras samarbetspartners.
Biltrafik
Bilkörning inom området ska undvikas så långt som möjligt. Kortare stopp för i- och urlastning är OK. Hastigheten inom området är begränsad till 10 km/tim. Var särskilt försiktig vid backning.
På gång- och cykelvägen som går genom området från busshållplatsen på Rösjövägen till Rösvägen (den s.k. servitutsvägen) får ingen biltrafik ske över huvud taget.
Parkering, biltvätt
Parkeringsplatserna på de gemensamma parkeringsområdena är begränsade så för att förbättra tillgången på parkeringsplatser ska vi alla i största möjliga mån ställa bilen i garaget. Om det inte är möjligt att ställa bilen i garaget ska den parkeras på det parkeringsområde där man har sin garageplats. Det inte tillåtet att parkera så framkomligheten för räddningsfordon hindras eller att nattparkera på annan plats än markerade P-platser.
Det inte tillåtet tvätta eller spola av bilen inom området då vattnet rinner ner i dagvattenbrunnarna och sen direkt ut i Mörtsjön.
Radgarage
De fjärrstyrda portöppnare som finns på vissa platser i radgaragen ägs av respektive fastighetsägare. Samfälligheten har därmed inget ansvar för skötsel och ev. reparation av dem och tillhörande fjärrkontroller.
P-däck
Nycklar till P-däcket beställs av styrelsen. Fjärrkontroller till garageportarna är vars och ens egen egendom och ansvar. Nya nycklar och fjärrkontroller betalas av fastighetsägaren. Kontakta styrelsen för mer info.
El i radgarage & p-däck
Eluttag i garagen får endast användas till bilrelaterad utrustning som klarar ström upp till 10 Amp.
Laddning av elbil/ plug-in-hybrid får absolut inte göras i befintliga eluttag (Schuko uttagen), utan den fast installerade laddboxen måste användas. Om du vill använda laddboxen kontaktar du bilelsgruppen på laddbox@lysmasken.nu.
Husdjur
Rastning av hundar och katter inne på gårdarna och på föreningens naturmark ska undvikas, och skulle hunden/katten göra ifrån sig - plocka alltid upp! Många katter feltolkar barnens sandlådor för kattoaletter - alla kattägare i samfälligheten har ett gemensamt ansvar att regelbundet titta i barnens sandlådor och vid behov plocka upp.
Styrelsen 2024-2025
Thomas Nilsson ordforande@lysmasken.nu
Lucas Rahle vice@lysmasken.nu
Lisa Johansson kassor@lysmasken.nu
Anna Rudström sekreterare@lysmasken.nu
Andreas Wahlberg materialforvaltare@lysmasken.nu